BrilLion Club - інформаційний портал - BrilLion Club - информационный портал - BrilLion Club - informational portal

Вхід для партнерів


Номер телефону:
Пароль:

Відновлення паролю


Номер телефону:
E-mail:











Вирощування часнику на Прикарпатті | BrilLion Club

Вирощування часнику на Прикарпатті

догляд за часником поради Івано-Франківськ купити грунт для часника у прикарпатті купити зубчики часнику гуртові ціни придбати часник з прикарпаття часник на посадку недорого Івано-Франківськ придбати часник у прикарпатті придбати насіння часнику любаша


Контакти


Івано-Франківська обл., м. Івано-Франківськ
066 915 40 06

Знижка


Карта Brillion Club - O%



     
 

 

Вирощування часнику на Прикарпатті

066 915 40 06  Роман

tshutka@i.ua,    tanjajuxum@gmail.com

 

 

 

http://zdravnica.net/images/articles/health-nutririon/garlic.jpg

– Кожна головка, як кулак. – Часник у нас вирощують роками, секрети передаються з покоління у покоління. Та й земля наша сприяє.

Якщо на грядці ріс гарбуз…

Готуючи землю до посадки, прикарпатські ґазди  не покладаються на її природну насиченість потрібними мінералами та мікроелементами і вносять добрива.
– Суглинковий ґрунт найкращий. Але й у нього треба додати одну столову ложку нітрофоски, 5-6 кг гною чи компосту, склянку доломітового борошна на 1 кв. м. Згодом ще й висипати відро торфу. – У торфовий ґрунт, навпаки, варто додати суглинку, у піщаний – відро глинистого ґрунту.
– Добре, якщо перед часником росли огірки, зернові культури, горох, рання капуста, гарбузи. Для осінньої посадки я вибираю місце, де навесні не накопичуватиметься волога. Найкращий посадковий матеріал – найбільші зубки з великих і здорових головок. За 4-5 днів перед посадкою я їх відокремлюю один від одного. Раніше таке робити не варто, бо зубки можуть втратити здатність проростати.


http://sroki.net/wp-content/uploads/2014/02/1358324123_chesnok-pri-prostude2.jpg

Посолити, намочити, посадити

Щоб часник швидко вкоре- нився та згодом добре проростав, зубчики перед посівом ви-тримують протягом хвилини у розчині кухонної солі (1 ст. л. на 1,5 л води). Потім ще хвилину – в розчині мідного купоросу (1 ст. л. на відро води). А далі просто промивають звичайною водою.
Безпосередньо перед висаджуванням треба уважно подивитися, чи не залишилося на кінці зубка твердих частинок денця головки, яке може перешкоджати проростанню. Садять зубки у борозенки на глибину 6-8 см. Якщо посадити ближче до поверхні, то часник може не вкоренитися у холодному ґрунті.
Кладуть зубчики набік або встромляють вниз денцем і легко вдавлюють у землю. Відстань між ними має бути не більше 8-10 см. Відстань між рядками, 20-25 см. Перед першими морозами землю, де висадили часник, вкривають 5-7-сантиметровим шаром гною, осіннього листя чи соломи.
Ярий часник висаджують в середині березня. Якщо це зробити пізніше, то про добрий урожай можете забути. Садять його на глибину 3-5 см на такій відстані, як і озимий. Однак ярий можна висаджувати і восени, тоді він дасть урожай на 5-10 днів раніше від озимого.
Посаджені восени озимі сорти сходять щойно розтане сніг та розмерзнеться ґрунт. Тому тулуківські ґазди навесні пильно стежать, коли земля стане пухкою, прибирають листя чи залишки перегною та додають азотних добрив (20-30 г аміачної селітри на 1 кв. м). Обережно розпушують міжряддя, щоб не пошкодити корінці. Вдруге — через 8-10 днів.

Дайте рослині їсти

– А далі догляд за часником полягає у виполюванні бур’янів і поливі. – Часник «напоюють» один-два рази на тиждень, використовуючи 10 л води на 1 кв. м. Ще овоч слід підживлювати. Вперше це роблять у березні-квітні, коли у рослини з’являються 3-4 листочки. Розчиняють у 10 літрів води одну столову ложку сечовини та поливають так, щоб двох літрів поживної речовини вистачило на 1 кв. м. Наступне підживлення — через два тижні. Цього разу у відрі води розчиняють дві столові ложки нітрофоски або таку ж кількість органічного добрива. На метр грядки – 3-4 л. Втретє рослини підживлюють, коли в них сфор- муються головки. У відрі води розчиняємо півтори столові ложки суперфосфату. На один метр – 4-5 л розчину. Приблизно за 20 днів до збирання підживлення припиняють.


 

Вчасно зібрати

Дуже важливо вчасно зібрати часник, та ще й так, щоб не пошкодилися покривні луски головок і не розсипалися зубки. Збирають озимий часник наприкінці липня – на початку серпня, ярий на 20-25 днів пізніше. Головки підкопують лопатою, вибираючи з землі, обтрушують і розкладають для просушування. Сушать 10-15 днів, обрізавши корінці. Сухе листя залишають та виплітають добре всім знані часникові «коси» чи «вінки». Зберігають головки озимого часнику при температурі 0-3 градуси, ярий може знаходитися в приміщенні, де температура досягає навіть
18 градусів. «Коси» підвішують, а головки можна зберігати у невеликих сітках або капронових мішечках.
Прикарпатським господарям до вподоби сорти Спас, Любаша, Анкор, Герман, Антонік, Український білий. Висаджують вони і закордонне насіння, що привозять з Польщі та Чехії.

 

 

 

 
     

Останнє оновлення: 24 липня 2014